Вівторок, 07 червень 2011 Наталія Яцик

Нові перспективи в плані допомоги особам з розумовою інвалідністю

Протягом 4-5 червня в Києві проходила навчальна зустріч для ініціативних груп батьків, що організовувалася Благодійним товариством допомоги інвалідам та особам з інтелектуальною недостатністю «Джерела». Запрошення на цю зустріч директор БФ «Карітас СДЄ», отець Ігор Козанкевич, отримав, беручи участь у Сьомій Всеукраїнській нараді на тему «Стан виконання Концепції соціальної адаптації осіб з розумовою відсталістю в Україні», яку організовувала Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» в Хмельницькому в травні 2011 року.

Дводенний навчальний семінар для ініціативних груп батьків відбувався за проектом «Виконання статті 19 Конвенції про права інвалідів в Україні: навчально-консультаційний центр по поширенню досвіду підтриманого проживання для інвалідів з розумовою відсталістю», який реалізовує БТ «Джерела». Були запрошені учасники зі всіх регіонів України. Безпосередньо Дрогобицьку спільноту батьків представляли п.Ірина Дзюрах та п.Оксана Лехкар.

На цій зустрічі учасників ознайомлювали з Програмами товариства – Програмою підтриманого проживання інвалідів у громаді та Програмою транзитного перебування для молоді з інтелектуальною недостатністю. Виконуючи транзитну програму, молодих людей з розумовою відсталістю готують до самостійного життя без батьків. Учасники навчальної зустрічі мали змогу відвідати гуртожиток, де проживають інваліди та особи з розумовою неповносправністю, ознайомитися з умовами їх перебування. Працівники цього закладу поділилися своїм досвідом роботи в цій сфері з метою поширити набутий досвід на регіони і створювати подібні осередки для потреб неповносправних. Найперше, чому була присвячена ця зустріч, – це пригадати права людей, які живуть з інвалідністю, що виписані в Конвенції про права інвалідів. Адже озброєним є той, хто добре знає свої права, і знає, як їх відстояти.

БФ «Карітас СДЄ», маючи вже чималий досвід роботи з дітьми та молоддю з вадами розумового розвитку, планує започаткувати гуртожиток для таких осіб. Звісно, для цього треба докласти немало зусиль. Потрібна також тісна співпраця та підтримка батьків. Першим кроком в цьому є призначена для батьків неповносправних дітей зустріч на 26 червня. Метою цієї зустрічі для батьків, які разом з їх дітьми є потенційними користувачами послуг «Карітасу», є заохочення їх до зміни ситуації їх дітей в Дрогобицькій громаді. Запрошені будуть також батьки дітей, які належать до ДДТЗІ «Надія». Обидві організації будуть разом співпрацювати та впевненими кроками впроваджувати в дію заснування гуртожитку для осіб з вадами розумового розвитку.